Ha egészségről van szó, általában mindenkinek a fizikai erőnlét jut eszébe, azonban ahhoz, hogy teljesítő-, fejlődő- és alkalmazkodóképesek legyünk, a szellemi és lelki működésünkre is fontos figyelmet fordítanunk. Összeszedtük, miért is fontos munkáltatóként és munkavállalóként is törekednünk arra, hogy jól érezzük magunkat, és hoztunk pár ötletet, gyakorlatot is arra, hogy hogyan őrizhető meg a lelki egészség, és mi hogyan vigyázunk mentálhigiénénkre a Stylersnél.

mental health

Mentálhigiénés körkép

Szerencsére az elmúlt években egyre nyíltabbá vált a kommunikáció, ha mentális egészségről esett szó, egyre több híresség, ismert személy nyilatkozott saját problémáiról, így hívva fel a figyelmet egy nagyon is valós helyzetre. Életünk bizonyos területein azonban gyakran tabunak számít lelki problémáinkról beszélni: a Harvard Business Review 2019-ben (tehát még a pandémia előtti időkben) azt mutatta ki a felméréséből, hogy habár évente 200 millió munkanapot veszítünk el különböző mentális egészségügyi problémák miatt – ez 16.8 milliárd dollárt jelent termelékenységben -, a munkavállalók 60%-a mégis úgy érzi, nem tud saját lelki problémáiról beszélni a munkahelyén. 2020-ban, a világjárvány következtében történő lezárások, munkahelyi átalakulások miatt ez pozitív irányba változott: a vállalati mentálhigiénés segítség már nem csupán juttatás lett, hanem egy kritikus pontja a cégek programjának. 2021-ben pedig az eddiginél még nagyobb figyelem fordult az olyan munkahelyi faktorokra, amelyek negatív hatással lehetnek a dolgozók mentális egészségére. Egyre gyakoribb az is, hogy az emberek a mentálhigiénéjük védelmében hagyják ott a munkahelyüket: 2021-ben az ezredfordulós (millennial) generáció 68%-a mondott fel ilyen okoból (2019-ben még csak 50%), a Z generációnál azonban 81%-ban fordult elő az, hogy emiatt hagyták ott a pozíciójukat önkéntesen vagy akaratlanul (2019-ben még csak 75%). Az összes megkérdezett munkavállaló 91%-a nyilatkozott úgy, hogy a szervezeti kultúrának támogatnia kéne a lelki egészség védelmét.

Mit tehet a munkáltató?

A világjárvány kezdetén, a teljes lezárások időszakában egyértelmű volt az, hogy a legfontosabb olyan biztonságos környezetet teremteni, amelyben folytatódhat a hatékony munkavégzés. Míg a 2020-as év előtt a home office vagy távmunka kiváltságnak számított, a pandémia kirobbanása után a vállalatok rekordgyorsasággal álltak át a hibrid vagy teljesen remote környezetre. Az új rend beálltával azonban új kihívások is jöttek: a sok helyen állandósult home office újabb lelki megterhelést jelent sok dolgozó számára, így új jólléti eszköztárral kellett felkészülnie a szervezeteknek. A Blue Colibri 2021-es felmérése szerint a hazai cégek 82%-a célterületként jelölte meg a mentális egészséget, mint wellbeing fejlesztési területet, emellett a munkaadók 77%-a fontosnak tartja a sportolás támogatását is, így segítve a stressz kezelését: a válaszadók kétharmadánál már fut vagy tervezés alatt áll a munkavállalói egészségprogram.

Magyarországon minden harmadik ember mentális problémákkal küzd, és a magyarok az alvászavarok statisztikáiban is előkelő helyet foglalnak el: általában 5-6 óra alvást tartunk reálisnak ahhoz, hogy el tudjuk végezni a napi feladatainkat. Emellett fontos azt is megjegyezni, hogy a társadalmunk összfüggősége 60% – leggyakrabban az alkohol után nyúlunk. Ez azonban nem csupán személyes probléma, hiszen az egészségtelen életmódot folytató munkavállalóknál alacsonyabb a produktivitás és kevésbé profitábilis a munkájuk is. Vállalati szinten az egészség iránti elköteleződés felülről, a vezetőség irányából kell érkezzen, csak így lehet hatékonyan beépíteni a szervezeti kultúrába.

Mit tehet a munkavállaló?

Természetesen a mentális egészségtudatosság nem kizárólag a munkáltatón múlik: először egyéni szinten kell foglalkozni vele, hiszen csak mi magunk tudunk változtatni, fejlődni. Ez persze nem egyik napról a másikra történik, de van néhány olyan lépés, amellyel sokat tehetünk azért, hogy javítsunk a saját mentálhigiénés helyzetünkön:

 • Vegyünk részt a vállalati wellbeing programokon: ez nem csupán azért jó, mert megmozgatjuk a testünket, de lehetőséget nyújt arra is, hogy közösségben legyünk, amely szintén pozitív hatással van lelki egészségünkre.
 • Beszélgessünk másokkal: osszuk meg saját tapasztalatainkat, problémáinkat, nehézségeinket. Elsőre talán nehéz megnyílni mások előtt, de a beszélgetések során rájöhetünk arra, hogy nem vagyunk egyedül, és még segíthetünk is egymásnak abban, hogy sikerüljön túllépni a nehezebb helyzeteken.
 • Vezessünk be megküzdési technikákat a mindennapjainkba: meditáljunk, figyeljünk oda a légzésünkre (hasi légzés mellkasi helyett), törekedjünk a nyílt és egészséges kommunikációra, a munkánk során igyekezzünk egyszerre egy feladatra fókuszálni ahelyett, hogy mindent egyszerre szeretnénk elvégezni, és a legfontosabb lépésként legyünk kedvesek, megértőek, pozitívak saját magunkkal szemben – hiszen ha másokat nem szidnánk le minden apró hibáért, miért tesszük ezt magunkkal?
 • Gyakoroljuk a self-care-t az ebédszünetekben: hallgassunk meg egy inspiráló podcastot, meditáljunk egy kicsit, vagy sétáljunk egyet.
 • Ügyeljünk a testi egészségünkre is: a mentális egészség kulcsa az is, hogy a testünkkel is minden rendben legyen, így fontos, hogy ügyeljünk a fizikumunkra. Persze ezt nem azt jelenti, hogy minden szabadidőnket az edzőteremben kell tölteni, de a 8 órányi ülőmunkát ellensúlyozzuk valamilyen mozgással. Menjünk biciklivel a boltba, munkába, sétáljunk le 1-2 megállót ahelyett, hogy buszra szállnánk, járjunk egyet a környéken, vagy éppen kiránduljunk hétvégén.
 • Ápoljuk kapcsolatainkat: a magyarok 20%-ának nincsenek barátai, minden ötödik ember pedig magányosan él. Ismerkedjünk, barátkozzunk – beszélgessünk a kollégáinkkal, találkozzunk a barátainkkal, esetleg keressünk fel egy rég nem látott ismerőst. Törődjünk másokkal, és nyissunk egymás felé.

Hogyan vigyázunk mentális egészségünkre a Stylersnél?

Először is a vállalati kultúra része, hogy van lehetőségünk nyíltan beszélni a problémáinkról, és igyekszünk is figyelni arra, hogy még időben észrevegyük magunkon és egymáson a kiégés, mentális kimerülés jeleit. Az open door policy alapvetés, bárki bármilyen problémával megkeresheti akár a vezetőséget is. Mindemellett próbálunk hangsúlyt fektetni a tudatosításra is: 2021. tavaszán például 6 hetes kihívást indítottunk, amelynek keretében minden héten tippeket mutattunk be arra, milyen jelei lehetnek a mentális kimerültségnek, és mit tehetünk ellene.

Hasonló kezdeményezés volt az is, amikor a lelki egészség világnapján a Stylers és Braining Hub közössége összegyűjtötte és megosztotta a saját technikáit arra, ha úgy érezzük, kezdenek összecsapni a fejünk felett a hullámok:

 • Legyen egy listád olyan dolgokról, amik feltöltenek, ha úgy érzed, kezdesz lemerülni.
 • Szabadulj ki a városból, tölts időt a természetben.
 • Szépítsd otthonodat: lehet ez egy csokor virág, egy új képkeret vagy éppen egy szezonális dekoráció – jól fog esni, ha ránézel.
 • Ha egész nap meetingjeid voltak, fogj egy jó könyvet és kapcsolj offline üzemmódba – ha viszont egész nap egy feladaton dolgoztál egyedül, beszélgess egy jót munka után valakivel.
 • A takarítás, rendrakás szuper abban, hogy levezesd a feszültséget.
 • Találj egy mozgásformát, amit szeretsz is csinálni: nálunk a futás az egyik legnépszerűbb.
 • Merülj el egy hobbiban: kézműveskedj, szerelj, építs, zenélj, esetleg kezdj neki egy új játéknak.
 • Meditálj naponta – nálunk vannak, akik már szintet is léptek, és akupunktúrás matracon lazulnak esténként.
 • Legyen napi rutinod: kelj fel minden nap azonos időben, és igyekezz a lefekvést is ehhez igazítani.