Az elmúlt években a VR és az AR egyre nagyobb térnyerésének lehettünk tanúi, azonban a mindennapi életben csak a világjárvány hozta el a változást: a bezártság miatt egyre népszerűek lettek a valóságot imitáló élmények, legyen szó akár vásárlásról, utazásról, vagy csupán egy megbeszélésen való részvételről. A folyamat eredményeként a metaverzum szépen lassan megérkezik a vállalati életbe, az oktatásba, de még az egészségügybe is, és rohamosan terjed a kereskedelemben és az ingatlanpiacon is a virtuális valóság. Ez a terület pedig az egyik legdinamikusabban fejlődő tech szegmens: 2030-ra közel 1200 milliárd dollárra nőhet a VR/AR fejlesztések piaca.

AR VR

2020 óta a változó mértékű korlátozások szabják meg azt, hogyan tervezzük a bevásárlásokat, az utazásokat, de még azt is, milyen formában vehetünk rész mondjuk egy szakmai konferencián. Ezzel párhuzamosan pedig az online tér népszerűsége minden eddiginél nagyobb, ami az iparági szereplőket az AR/VR fejlesztések felé hajtotta és hajtja egyre nagyobb mértékben.

„A virtuális valóság (VR) alatt a digitális technológiák által életre keltett, érzékszerveinket célzó komplex élményt értünk, a kiterjesztett valóságot (AR) pedig úgy tudjuk a legjobban jellemezni, hogy általa a körülöttünk lévő fizikai világba valós időben tudunk csupán virtuálisan létező elemeket ültetni. A vegyes valóságot (MR) pedig a gépek, az emberek és környezet közötti interakciók teremtik meg. Talán elvontnak tűnik mindez, mégis kézzelfogható gyakorlatokat hoz az életünkbe: az IKEA applikációjában már kipróbálhatjuk, hogy mutat majd a kiszemelt kanapé a nappalinkban, a magyar AerinX pedig MR-alapra helyezi a modern repülőgép-karbantartást. Ahány iparág, annyi megoldás – a lehetőségek szinte korlátlanok. A Protechtor Business online workshop-sorozatunk egyik legutóbbi eseményén éppen ezeket az ipari fejlesztéseket jártuk körbe.” (Gönczy Gábor, Stylers Group CEO)

5 terület, ahol nagyot mehet a VR/AR a következő években

Várhatóan az AI és a gépi tanulás technológiája lesz majd az, ami az igazi áttörést hozza el a virtuális- és kiterjesztett valóság alapú megoldások területén. Gönczy Gábor is ilyen jövőképben gondolkodik: „Képzeljük csak el, hogy a VR-szemüvegünk nem csupán láttatni engedi velünk a virtuális világot, de az AI eszközeivel megérti és fizikai valóságként fogja fel azt. Minden, amire a mesterséges intelligencia lehetőséget biztosít számunkra tárgyi valónkban, elérhető lesz a technológia által megteremtett térben, sőt, annál jóval több is” (Gönczy Gábor, Stylers Group CEO). Az 5G hálózatok és a felhőalapú informatika szintén nagyban hozzájárulnak ehhez a fejlődéshez – egyes területek pedig már a következő évtizedben is nagy hatással lesznek a mindennapjainkra is.

1. Virtuális kézfogás valóságos kollégákkal

Habár a remote munkavégzés során az online meeting- és konferenciaplatformok sosem látott népszerűségre tettek szert, a tényleges megbeszélések megvalósítása hagyott kívánnivalót maga után. A jövőben akár arra is lesz lehetőségünk, hogy virtuálisan, de szinte testközelből szemléljük a prezentációkat, vagy kezet fogjunk kollégáinkkal – pontosabban avatárjaikkal -, de akár még a mellettünk ülő kávéjának illatát is érezhetjük majd. 2021 nyarán a Facebook (Meta) már bemutatta a Horizon Workrooms platformot, ahol a vállalatok akár már a tréningjeiket is VR felületeken tarthatják.

2. Virtuális oktatás a jövő?

25 éve még nehezen képzeltük volna el, hogy majd interaktív táblák segítségével tanulnak gyermekeink az iskolában, ma pedig már ezek a felszerelések is egyre inkább elavultnak számítanak. A VR oktatásban való használata segíthet abban, hogy egyszerre kössük le a tanulók figyelmét és adjunk nekik használható tudást az egyre nagyobb információs zajban: pár év múlva teljesen természetes lehet az, hogy a diákok VR-szemüvegen keresztül szemlélik a biológián tanult növényeket, megérintenek egy már kihalt állatfaj egyedét, vagy a történelem eseményeit páholyból szemlélik. Ez a technológia nem csupán közelebb tudja hozni a tanulnivalót a hallgatóhoz, de valós alternatívát is teremthet a mentorálásra, vagy továbbképzések megtartására – az országhatárok többé nem szabnak határt ennek.

3. Virtuálisan megtekinteni – a valóságban beköltözni?

Minden eddiginél jobban megnőtt az igény az ingatlanok és fejlesztési területek gyors és biztonságos megtekintésére, és az ezt biztosító technológiai megoldásokra. A VR segítségével a kiszemelt otthon vagy éppen iroda úgy tekinthető meg virtuálisan, hogy még meg sem épült, a használt ingatlanoknál pedig időt, pénzt és energiát spórolva láthatja az érdeklődő a hely adottságait és hangulatát – hiszen még oda sem kell utaznia. Az értékesítők könnyűszerrel modellezhetik is az ingatlanban rejlő lehetőségeket: átalakítások, új bútorok, vagy épp a világítás cseréje is tökéletesen bemutatható a virtuális valóságban.

4. Meglátni, felpróbálni, megvenni – mindezt online?

Talán a kereskedelem és a divatipar volt az egyik olyan terület, ami először kezdte alkalmazni a különböző VR-technológiákat arra, hogy a vásárlók igényeit a termékek mellett élményekkel is kiszolgálhassák. A pandémia alatt, amikor még annak sem volt lehetősége élőben megtekinteni a megvásárolni kívánt ruhát vagy kiegészítőt, aki szerette volna, használhatott olyan applikációt, amely lemodellezi az ember testalkatát, hogy valósághűen tudja mutatni a kiválasztott darabot a vásárlón, így nem csupán megcsodálhatjuk a termékeket VR-szemüvegen keresztül, hanem igazi vásárlási élményt is kapunk.

5. Csípőműtét VR-ban

Az elmúlt években az egészségügy volt az a terület, amely tagadhatatlanul felértékelődött, ezt pedig azt is mutatja, hogy a digitalizáció is egyre inkább jellemző erre a szegmensre. A 2020-as évtizedben az orvosi VR-piac vélhetően közel 2.5 milliárd dollárral nő majd, a virtuális valóság pedig egyre jelentősebbé válik a részfeladatok tekintetében. Már nem elképzelhetetlen az sem, hogy pár év múlva a sebészek VR-ban próbálhatják le az elvégzendő műtétet a beteg adatai alapján, az orvostanhallgatók pedig VR-szemüvegen keresztül gyakorolhatják a különböző fogásokat. De nem is kell annyira a jövőbe tekintenünk: már volt példa arra, hogy műtőorvosok olyan speciális szemüveget viseltek, amely segítségével valós időben kaptak fontos információkat a páciens állapotáról.

„Legyen szó virtuális meeting platformokról, termékbemutatókról, vagy éppen olyan konkrét ipari alkalmazásokról, mint a felületkezelt alkatrészek minőségbiztosítása, egyet biztosan kijelenthetünk: a különböző VR/AR-megoldások alkalmazása megkerülhetetlen lesz, de ami még fontosabb, nem is éri meg kihagyni az általuk nyújtott lehetőségeket. A technológiát használó cégek arról számolnak be, hogy az egyes feladatokon mintegy 46%-nyi időt tudnak spórolni, a produktivitásuk pedig mindeközben átlagosan 32%-kal nő, ami pénzben is kifejezhető, jelentős hasznot hoz. A következő években minden bizonnyal egyre több területen, egyre könnyebben hordható és egyre sokoldalúbb VR-eszközök jelennek meg.” (Gönczy Gábor, Stylers Group CEO)